Apfelstrudel
Początek jesieni to zapach jabłek i cynamonu. Polecamy przepis na obłędny apfelstrudel.
Składniki
na ciasto
- 50 dag mąki
- 4 łyżki oleju
- sól
na nadzienie
- 2 kg jabłek
- 25 dag cukru
- 15 dag rodzynek
- 10 dag migdałów
- 2 pomarańcze
- po 2 łyżeczki cukru waniliowego i cynamonu
- 1 jajko
- 5 dag masła + 1 łyżka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, szczyptę soli i półtorej szklanki wody wymieszać. Dolać olej i miksować, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od ścianek miski. Zwinąć w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić na 30 minut.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. 5 dag masła rozgrzać, włożyć jabłka, smażyć 5 minut. Dodać cynamon, rodzynki, posiekane migdały, cukier, cukier waniliowy, sok z jednej pomarańczy i skórkę otartą z dwóch. Smażyć do odparowania płynu.
3. Ciasto rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką, rozciągnąć dłońmi. Posmarować łyżką rozpuszczonego masła, posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie, zwinąć w rulon, zaklejając boki. Posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem, piec 40 min w temp. 180°C. Posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: