Reklama

Arabskie kulki z ciecierzycy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • żółtko
  • 3 cebule
  • kolendra
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • cukier
  • natka pietruszki
  • 2 puszki ciecierzyca
  • olej do smażenia

Ciecierzycę przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Obrać i posiekać czosnek oraz jedną cebulę. Zieleninę opłukać i drobno pokroić.

Ciecierzycę zmiksować na gładką masę, wymieszać z czosnkiem, cebulą, zieleniną, żółtkiem i tartą bułką. Przyprawić na ostro pieprzem i solą. Z masy ulepić małe kuleczki, usmażyć je na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Sałatę opłukać i dobrze osuszyć, porwać na kawałki. Pozostałe cebule pokroić w cienkie krążki. Ocet utrzeć z olejem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatę i cebulę.

Reklama

Kuleczki z ciecierzycy przełożyć na talerz, podawać fantazyjnie ułożone z sałatką.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy