Arabskie kulki z ciecierzycy
Składniki
- żółtko
- 3 cebule
- kolendra
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- 4 łyżki bułki tartej
- cukier
- natka pietruszki
- 2 puszki ciecierzyca
- olej do smażenia
5-6 osób
Ciecierzycę przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Obrać i posiekać czosnek oraz jedną cebulę. Zieleninę opłukać i drobno pokroić.
Ciecierzycę zmiksować na gładką masę, wymieszać z czosnkiem, cebulą, zieleniną, żółtkiem i tartą bułką. Przyprawić na ostro pieprzem i solą. Z masy ulepić małe kuleczki, usmażyć je na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Sałatę opłukać i dobrze osuszyć, porwać na kawałki. Pozostałe cebule pokroić w cienkie krążki. Ocet utrzeć z olejem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatę i cebulę.
Kuleczki z ciecierzycy przełożyć na talerz, podawać fantazyjnie ułożone z sałatką.