Aromatyczne kleftiko
Grecja na talerzu? Polecamy przepis na kleftiko, czyli pieczone mięso z warzywami i aromatycznymi przyprawami.
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Do miski wlewamy oliwę, wino, sok z cytryny, dodajemy musztardę, posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną paprykę, oregano, sól oraz pieprz. Dodajemy mięso i mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Z dwóch arkuszy papieru do pieczenia tworzymy gwiazdę, pośrodku nakładamy połowę ziemniaków, mięsa, fasolki, brokułów i pokrojonego pomidora. Rogi związujemy sznurkiem, tworząc pakunek. Z drugą porcją postępujemy tak samo. Pieczemy w 180°C przez 90-100 minut.
Zobacz także: