Reklama

Aromatyczne serduszka

Wspaniały walentynkowy prezent dla łasuchów.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g zmielonych migdałów
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 250 miękkiego masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 jajko
  • konfitura morelowa
  • cukier puder

Przygotowanie: 

1. Do przesianej mąki dodaj zmielone migdały, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól. Do miski włóż masło lub margarynę, dodaj cukier oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając dodaj jajko. Następnie w 2 porcjach wsyp suche składniki. Miksuj tak długo aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.  

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Foremką w kształcie serca wytnij 60 serduszek. W połowie z nich mniejszą foremką w kształcie serca wytnij środki. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 8 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasteczka z wycięciem w środku oprósz cukrem pudrem. Ciasteczka bez wycięcia posmaruj konfiturą i przykryj ciasteczkami z dziurką lekko dociskając.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy