Reklama

Reklama

Aromatyczny gulasz z ziołami

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 50 dag pieczarek
  • 40 dag marchwi
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 cebule
  • 1,3 kg pomidorów
  • 20 dag pomidorków cherry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • po 5 gałązek tymianku i oregano
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz, cukier, słodka papryka

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, przekroić na połówki, obraną marchew pokroić w cienkie plasterki, pomidory w kostkę. Tymianek, oregano i rozmaryn drobno posiekać.

2. Mięso pokroić na kawałki. Smażyć  5 min na rozgrzanym oleju, doprawić, przełożyć do rondla. Na patelnię wrzucić pieczarki, usmażyć, dodać do mięsa. Razem usmażyć marchew, cebulę, czosnek, dodać połowę ziół, przełożyć do rondla. Dodać koncentrat, liść laurowy, pomidory i bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem  na małym ogniu około 20 minut. 

Reklama

3. Pomidorki cherry dodać do gulaszu na 5 minut przed końcem gotowania, gulasz doprawić. Przełożyć do miski, udekorować kleksami śmietany,  posypać pozostałymi ziołami.

Najgorszy rodzaj tłuszczu. Sprawdź, jakich produktów unikać


Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy