Ekspert obala mity związane ze smażeniem na oliwie. Czy jest to zdrowe i bezpieczne?

Ręka wlewająca oliwę do rozgrzewanej patelni, obok leżą pokrojone na kawałki cebule na desce do krojenia.
Czy smażenie na oliwie jest zdrowie? Ekspert rozwiewa wątpliwości 123RF/PICSEL
Gałązki drzewa oliwnego z licznymi zielonymi oliwkami otoczone wąskimi, srebrzystozielonymi liśćmi na tle jasnego, błękitnego nieba.
Najlepszą oliwą do smażenia jest Extra Virgin filtrowanaKrystian Golaarchiwum prywatne
Cztery butelki oliwy z oliwek umieszczone w koszyku rowerowym, otoczone zielenią oraz kwitnącymi, jasnożółtymi hortensjami, z wyraźnie widocznymi etykietami produktów.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów oliwy - od delikatnych po mocno gorzkieKrystian Gola/ Oliwy Południa archiwum prywatne

Zobacz również:

Tego nie wiedziałeś o oliwie. Sommelierka oliwna rozwiewa wszystkie wątpliwości PolsatPolsat