Aromatyczny placek z brzoskwiniami
Kto nie ma ochoty zjeść do popołudniowej kawy czegoś słodkiego? Domowe wypieki są najlepsze- wypróbuj łatwy przepis na owocowy placek.
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy na ćwiartki i każdą cząstkę jeszcze dwa razy na pół - tak by powstały cienkie plasterki.
2. Łączymy mąkę, masło, 60 g cukru, sól oraz 2 łyżki (lub więcej) zimnej wody i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na placek o grubości ok. 5 mm i przekładamy razem z papierem na blachę. Na cieście układamy brzoskwinie (zostawiamy margines), posypujemy resztą cukru i ewentualnie borówkami. Brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy 35-40 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.
Zobacz także: