Baba ghanoush
Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej - pasta, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam.
Składniki
- 4 małe bakłażany
- 150 g pasty sezamowej tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka melasy
- 2-3 łyżki posiekanej natki pieruszki
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik na najwyższą moc (funkcja - grill). Umyj bakłażany i przekrój na pół. Posyp je solą, skrop oliwą i ułóż na blasze. Piecz, aż miąższ będzie bardzo miękki.
Ostudź bakłażany i wybierz łyżeczką miąższ. Przełóż go do miski. Dodaj posiekany czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny, melasę oraz przyprawy i wymieszaj.
Gotową babę ghanoush posyp wędzoną papryką i natką.
Zobacz także: