Reklama

Reklama

Baba ghanoush

Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej - pasta, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam.

Składniki

  • 4 małe bakłażany
  • 150 g pasty sezamowej tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka melasy
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pieruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta wędzonej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik na najwyższą moc (funkcja - grill). Umyj bakłażany i przekrój na pół. Posyp je solą, skrop oliwą i ułóż na blasze. Piecz, aż miąższ będzie bardzo miękki.

Ostudź bakłażany i wybierz łyżeczką miąższ. Przełóż go do miski. Dodaj posiekany czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny, melasę oraz przyprawy i wymieszaj.

Gotową babę ghanoush posyp wędzoną papryką i natką.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje