Babeczki ananasowe

Składniki
- 2 puszki lub dwa świeże ananas
- 250 g cukier
- 200 g masło
- pistacje do dekoracji
- 2 łyżki cukier puder
- 300 g mąka pszenna
- 1 sztuka jajko
- 100 g drobny cukier
- 300 ml śmietanka kremówka
- 1 sztuka żółtko
- 2 łyżki dżem ananasowy
7 i wiecej osób
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Schłodzić w lodówce minimum pół godziny. Po tym czasie wypełniać foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25 minut. Schłodzić.
Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Dżemem posmarować środki babeczek. Pozostawić do zastygnięcia. Plastry ananasa przekroić na pół, cukier rozgrzać w rondelku aż nabierze złotego koloru. Plasterki ananasa wkładać do karmelu, potrzymać chwilę, aby całe ananasy nasiąknęły karmelem i wyjąć do osuszenia i ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ananasa ułożyć w babeczkach, dekorować śmietaną i pistacjami.