Reklama

Babeczki ananasowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 puszki lub dwa świeże ananas
  • 250 g cukier
  • 200 g masło
  • pistacje do dekoracji
  • 2 łyżki cukier puder
  • 300 g mąka pszenna
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g drobny cukier
  • 300 ml śmietanka kremówka
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżki dżem ananasowy

Zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Schłodzić w lodówce minimum pół godziny. Po tym czasie wypełniać foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25 minut. Schłodzić.

Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Dżemem posmarować środki babeczek. Pozostawić do zastygnięcia. Plastry ananasa przekroić na pół, cukier rozgrzać w rondelku aż nabierze złotego koloru. Plasterki ananasa wkładać do karmelu, potrzymać chwilę, aby całe ananasy nasiąknęły karmelem i wyjąć do osuszenia i ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ananasa ułożyć w babeczkach, dekorować śmietaną i pistacjami.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy