Reklama

Babeczki cytrusowe

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • puszka mandarynki w zalewie
  • 4 łyżki mąka pszenna
  • 2 sztuki jajka
  • szczypta sól
  • 1 opakowanie galaretka cytrynowa
  • 1/4 szklanki cukier

Z dwóch jaj, cukru i mąki zrobić ciasto biszkoptowe i wyłożyć cienko na płakiej blasze (wyłożonej papierem). Upiec w temp. 180 st. ok.10-15 minut. Wyjąć, oderwać papier. Przykładać do biszkoptu okragłą foremkę lub filiżankę (zależy w czym robimy babeczkę), obkroić naokoło nożem. Placuszki odłożyć, przykryć. Zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu.

Mandarynki włożyć po kawałku do każdej foremki. Zalać częścią galaretki, zastudzić.

W tym czasie przygotować masę serkową: utrzeć 4 żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Namoczyć żelatynę w odrobinie wody (tylko tyle, aby proszek zamókł) podgrzewać. Zalać mlekiem, mieszając dokładnie połączyć. Do żółtek dodać serki-wymieszać. Miksując, wlewać cienkim strumyczkiem żelatynę. Na koniec dodać ubitą pianę z pozostałych białek, delikatnie połączyć. Masę serkową wyłożyć na zastygnięte galaretki. Na to połozyć po jednym placuszku biszkoptu. Wstawić do lodowki. Przed podaniem włożyć foremki na chwilę do goracej wody. Wyłożyć babeczki na talerzyki i podawać.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy