Babeczki cytrynowe
Małe co nieco do popołudniowej kawy? Polecamy przepis na pyszne, puszyste muffinki cytrynowe.

Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 200 ml mleka 3,2 proc.
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- cukier puder i świeże owoce do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę umyć, sparzyć,osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.Owoc przepołowić, wycisnąć sok, pestki usunąć.
2. Przygotować dwie miski.Do jednej wlać mleko, soki skórkę z cytryny oraz rozkłócone jajka. W drugiej umieścić suche składniki na babeczki.Mąkę warto przesiać, by wypiek były pulchniejszy.
3. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do papilotek rozłożonych w formach do pieczenia muffinek. Papilotki napełniać do 3/4 ich wysokości. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC bez włączonego termoobiegu. Babeczki piec do tzw."suchego patyczka", ok. 20 minut. Jeszcze gorące babeczki wyjąć z foremek (papilotki zostawić), wystudzić na kratce. Gotowe babeczki obficie oprószyć cukrem pudrem,udekorować świeżymi owocami.
Zobacz także: