Babeczki cytrynowe

Małe co nieco do popołudniowej kawy? Polecamy przepis na pyszne, puszyste muffinki cytrynowe.

Sypnij garść owoców do ciasta przed rozłożeniem go w papilotkach. Świetnym dodatkiem może być też konfitura. Porcję (ok. 1 łyżka) włóż między 2 porcje ciasta
Sypnij garść owoców do ciasta przed rozłożeniem go w papilotkach. Świetnym dodatkiem może być też konfitura. Porcję (ok. 1 łyżka) włóż między 2 porcje ciasta123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 ml mleka 3,2 proc.
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • cukier puder i świeże owoce do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę umyć, sparzyć,osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.Owoc przepołowić, wycisnąć sok, pestki usunąć.

2. Przygotować dwie miski.Do jednej wlać mleko, soki skórkę z cytryny oraz rozkłócone jajka. W drugiej umieścić suche składniki na babeczki.Mąkę warto przesiać, by wypiek były pulchniejszy.

3. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do papilotek rozłożonych w formach do pieczenia muffinek. Papilotki napełniać do 3/4 ich wysokości. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC bez włączonego termoobiegu. Babeczki piec do tzw."suchego patyczka", ok. 20 minut. Jeszcze gorące babeczki wyjąć z foremek (papilotki zostawić), wystudzić na kratce. Gotowe babeczki obficie oprószyć cukrem pudrem,udekorować świeżymi owocami.

Zobacz także:

Naleśniki z twarożkiem cytrynowymStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?