Pyszne, młode ziemniaki. Garść prostych i sprawdzonych przepisów
Młode ziemniaki to jeden z najbardziej wyczekiwanych smaków późnej wiosny i początku lata. Same w sobie są tak smaczne, że nie potrzebują skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Choć sezon na nie trwa krótko, warto wykorzystać go w pełni i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem w różnych odsłonach. Poniżej podzielę się garścią sprawdzonych przepisów.

Spis treści:
Nie wiem jak wy, ale ja z utęsknieniem czekam na młode ziemniaki - oczywiście te polskie, a nie importowane, bo nasze są bez porównania smaczniejsze. Młode ziemniaki, ugotowane i tylko pokrojone w plastry, posolone i podane z kwaśną śmietaną, tworzą proste, a jednocześnie wyśmienite danie. Są też podstawą klasycznego, domowego obiadu: posypane koperkiem, podane z jajkiem sadzonym i kalafiorem - klasyk, który wszyscy dobrze znamy i kochamy.
Czy wiecie, że Polska od lat znajduje się w czołówce producentów ziemniaków w Europie? Choć ich uprawa nie jest już tak powszechna jak kiedyś, to wciąż zajmują ważne miejsce w naszej kuchni i kulturze. Młode ziemniaki, zwłaszcza te z rodzinnych gospodarstw, cieszą się ogromnym uznaniem nie tylko z uwagi na smak, ale również wartości odżywcze - są źródłem witaminy C, potasu i błonnika. Co ciekawe, najlepiej smakują gotowane w mundurkach, bo to właśnie pod cienką skórką kryje się najwięcej smaku.
Ziemniaki w karmelu
Obecnie w warzywniakach znajdziemy ziemniaki w różnych rozmiarach - jedni z nas wolą te maleńkie, inni większe. Ja proponuję posegregować je i wykorzystać zgodnie z ich potencjałem: z małych zrobić pyszną, lekko słodką przystawkę - ziemniaki w karmelu, a większe podawać z gzikiem.
Składniki
- kilkanaście młodych małych ziemniaków,
- cukier.
Opis przygotowania
Możliwie jak najmniejsze ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku. Cukier wsypać do garnka, podgrzać. Gdy zrobi się karmel, obtoczyć w nim ziemniaczki (powinna powstać chrupiąca skórka). Podawać na ciepło lub zimno.
Ziemniaczki z gzikiem

Składniki:
- kilka młodych większych ziemniaków,
- ½ kg twarogu,
- 250 ml śmietany,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz.
Do podania:
- olej lniany,
- szczypior z dymki.
Opis przygotowania:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Podgotowane ziemniaki upiec na grillu lub w piekarniku.
Zrobić gzik. Ser rozetrzeć ze śmietaną. Dorzucić cebule pokrojone w drobną kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Ziemniaki przekroić na pół. Przyprawić solą. Podawać z gzikiem skropione olejem lnianym i posypane szczypiorem.
Młode ziemniaki zapiekane z serem

Kolejna propozycja to młode ziemniaki zapiekane z serem.
Składniki:
- kilka młodych ziemniaków,
- łyżeczka majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- masło,
- 100 g sera cheddar,
- sól,
- pieprz.
Do podania:
- natka pietruszki
Opis przygotowania
Ziemniaki umyć, wyszorować i osuszyć. Pokroić w plastry lub ćwiartki i wsypać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Przyprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-40 minut.
Po tym czasie posypać drobno posiekanym czosnkiem i startym serem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut aż ser się zarumieni.
Sałatka z młodymi ziemniakami

Młode, ugotowane ziemniaki, idealnie sprawdzają się też w sałatkach. Poniżej receptura na taką, która nadaje się także do dań z grilla.
Składniki:
- 6 młodych ziemniaków,
- 4 jajka,
- 2 cebule,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- sól,
- pieprz.
Dekoracja:
- bratki
Opis przygotowania:
Ziemniaki wyszorować, ugotować i wystudzone pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w grubą kostkę. Dorzucić do ziemniaków, dodać cebule (gruba kostka), ogórki starte na tarce o grubych oczkach. Majonez połączyć ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. Można udekorować bratkami.
Młode ziemniaki to prawdziwy smak lata. Warto je wykorzystać i eksperymentować w kuchni, bo nawet z kilku składników można stworzyć coś pysznego. Niech ten krótki sezon będzie okazją do kulinarnych odkryć i wspomnień z dzieciństwa przy domowym stole.