Składniki:
340g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
400g granulowanego cukru
5 jajek XL w temperaturze pokojowej
1½ łyżeczki esencji wanilii
1½ łyżeczki esencji migdałowej
420g zwykłej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
240 ml maślanki
400 g słodzonego kokosa
Dekoracja:
450g serka kremowego w temperaturze pokojowej
340g niesolonego masła, temperatura pokojowa
1 łyżeczka esencji wanilii
½ łyżeczki esencji migdałowej
675g cukru pudru
Podgrzej piekarnik do 160 stopni.
1) W misce miksera elektrycznego wyposażonego w łopatkę zmieszaj masło i cukier na wysokiej prędkości, aż staną się lekkie i puszyste, około 5 minut. Przy niskiej prędkości dodawaj pojedynczo jajka, zeskrobując miskę po każdym jajku. Dodaj również ekstrakt wanilii i migdałów.
2) W oddzielnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W trzech częściach dodaj składniki i maślankę do ciasta. Mieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj 200 g kokosa.
3) Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Wypełnij każdą ciastem. Piecz przez 25 do 35 minut, aż staną się brązowe, a włożona wykałaczka wyjdzie czysta. Odstaw do schłodzenia przez 15 minut, następnie postaw na stojaku.
4) W tym czasie zrób polewę. Mikserem na niskiej prędkości zmieszaj serek, masło oraz ekstrakty wanilii i migdałów. Dodaj cukier puder i mieszaj do gładkiej konsystencji.
5) Udekoruj babeczki lukrem i posyp kokosem.