Reklama

Babeczki mocno imbirowe

Co powiesz na słodkości z młodej marchewki? Wypróbuj ten przepis na pyszne babeczki z imbirem i marchewką!

Składniki

  • półtorej szklanki mąki
  • 2 duże marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, cukier oraz olej. 

2. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir, gałkę muszkatołową oraz cynamon. 

3. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy drewnianą szpatułką. 4 Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je masą do 2/3 wysokości (ok. 2 łyżek). Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zobacz także:

Reklama

***Zobacz także***

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy