Babeczki z kremem
Słodkie co nieco - polecamy przepis na pyszne babeczki z aksamitnym kremem i owocami.
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, masła, cukru pudru, jajka i soli zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w 180°C przez 5-9 minut. Odstawiamy.
2. Pół laski kroimy wzdłuż i nożem wyjmujemy ziarenka. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy wanilię i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko. Gotujemy chwilę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciepły krem nakładamy do babeczek i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy jagody i wstawiamy babeczki do lodówki.
Zobacz także: