Reklama

Reklama

Babeczki z kremem

Słodkie co nieco - polecamy przepis na pyszne babeczki z aksamitnym kremem i owocami.

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • jajko
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • pół laski wanilii
  • 250 g jagód lub borówek

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła, cukru pudru, jajka i soli zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w 180°C przez 5-9 minut. Odstawiamy. 

2. Pół laski kroimy wzdłuż i nożem wyjmujemy ziarenka. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy wanilię i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko. Gotujemy chwilę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciepły krem nakładamy do babeczek i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy jagody i wstawiamy babeczki do lodówki. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy