Babeczki z kremem
Słodkie co nieco - polecamy przepis na pyszne babeczki z aksamitnym kremem i owocami.
Składniki
na ciasto
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 90 g cukru pudru
- jajko
- szczypta soli
na krem
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- pół laski wanilii
- 250 g jagód lub borówek
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, masła, cukru pudru, jajka i soli zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w 180°C przez 5-9 minut. Odstawiamy.
2. Pół laski kroimy wzdłuż i nożem wyjmujemy ziarenka. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy wanilię i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko. Gotujemy chwilę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciepły krem nakładamy do babeczek i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy jagody i wstawiamy babeczki do lodówki.
Zobacz także: