Babeczki z kremem truskawkowym
Uroczy różowy intensywnie truskawkowy deser. Wspaniały pomysł na małe przyjęcie, spotkanie we dwoje lub po prostu na małe słodkie co nieco.
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodając po 1 jajku oraz po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i sodą. Formy do babeczek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości, wciskając w środek ciasta po truskawce z konfitury (lub rozmrożonej).
Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na ok. 20-25 min (sprawdzić patyczkiem, czy wypieczone), wystudzić na kratce.
Zagotować w rondlu mrożone truskawki z sokiem i 1/4 szklanki wody. Gdy woda wyparuje, przestudzić, zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dosypując porcjami cukier. Masę nadal ubijać, dodając porcjami miękkie masło i zmiksowane truskawki. Krem przykryć folią spożywczą, schładzać 30 min.
Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć ozdobnie na babeczki. Ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Przed podaniem udekorować truskawkami.
Zobacz także: