Babka marcepanowa
Lubicie ciasta, prawda? Babka marcepanowa was zachwyci, również wizualne.
1. Czereśnie wydrylować. Marcepan pokroić w kosteczkę. Czekoladę grubo posiekać. Masło utrzeć z marcepanem na gładką masę. Ucierając, dodawać sól, cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, kolejno wbijać jajka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dodać 10 dag posiekanej czekolady i czereśnie. Przemieszać ciasto łyżką.
Natłuszczoną i wysypaną mąką formę z kominkiem (o poj. 2,5 l) napełnić ciastem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Przestudzić w foremce, potem na kratce kuchennej.
2. Śmietanę kremówkę mocno podgrzać. Dodać pozostałą posiekaną czekoladę oraz olej kokosowy. Podgrzewać dalej, aż składniki polewy dobrze się połączą.
Zdjąć z ognia, studzić około 15 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą. Udekorować czereśniami z ogonkami.