Babka marmurkowa
Ta babka jest nie tylko puszysta, ale i wilgotna. Po prostu rozpływa się w ustach! Do ciemnej części ciasta możesz dodać przed upieczeniem posiekane bakalie.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na puch, dodawać porcjami cukier i po jednym jajku oraz aromat.
Gdy masa stanie się aksamitna, dodawać porcjami naprzemiennie mąkę i jogurt. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z kakao i dokładnie wymieszać. Formę do babek natłuścić, oprószyć bułką.
Na dno formy wylać jasną część ciasta, potem ciemną, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec do suchego patyczka (ok. 55 min). Babkę udekorować polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Zobacz także: