Reklama

Babka marmurkowa

​Ta babka jest nie tylko puszysta, ale i wilgotna. Po prostu rozpływa się w ustach! Do ciemnej części ciasta możesz dodać przed upieczeniem posiekane bakalie.

Składniki

  • 20 dag gorzkiej czekolady o zawartości kakao powyżej 70 proc.
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • po 1 i 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do formy
  • 1 polewa do dekoracji, najlepiej o smaku mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na puch, dodawać porcjami cukier i po jednym jajku oraz aromat.

Gdy masa stanie się aksamitna, dodawać porcjami naprzemiennie mąkę i jogurt. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z kakao i dokładnie wymieszać. Formę do babek natłuścić, oprószyć bułką.

Na dno formy wylać jasną część ciasta, potem ciemną, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec do suchego patyczka (ok. 55 min). Babkę udekorować polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy