Babka piaskowa
Korzystasz z mrożonych owoców? Po ich rozmrożeniu koniecznie oprósz je lekko mąką – wchłonie nadmiar wilgoci.
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania, dodawać po 1 żółtku, następnie masę połączyć z przygotowaną wcześniej pianą i suchymi składnikami ciasta.
2. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki (najlepiej keksówki). Na cieście rozłożyć umyte i osuszone owoce, przykryć resztą ciasta.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 50 min (sprawdzić patyczkiem). Studzić w foremce, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.