Reklama

Babka piaskowa

Korzystasz z mrożonych owoców? Po ich rozmrożeniu koniecznie oprósz je lekko mąką – wchłonie nadmiar wilgoci.

Składniki

  • po 3/4 szklanki mąki tortowej i cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag owoców leśnych (maliny, jeżyny, poziomki, jagody)
  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania, dodawać po 1 żółtku, następnie masę połączyć z przygotowaną wcześniej pianą i suchymi składnikami ciasta. 

2. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki (najlepiej keksówki). Na cieście rozłożyć umyte i osuszone owoce, przykryć resztą ciasta. 

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 50 min (sprawdzić patyczkiem). Studzić w foremce, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy