Babka szafranowa na drożdżach
Puszyste, wilgotne z nieoczywistymi dodatkami. Oblane lukrem, przystrojone bakaliami lub cukrem pudrem będą ozdobą stołu wielkanocnego. Wypróbuj pomysł na babkę wielkanocną z szafranem.

Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 200 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 200 ml mleka
- 8 żółtek
- 250 g masła
- 30 ml spirytusu
- po szczypcie szafranu i soli
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej nitki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże. Wsyp łyżkę cukru. Wlej 1/2 mleka. Przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Masło stop i wystudź. Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka i pozostałe mleko. Wyrób ciasto, pod koniec dodając masło i szafran. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, ponownie je zagnieć. Formę z kominkiem natłuść i oprósz mąką. Napełnij ciastem. Przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Wystudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: