Babka szafranowa na drożdżach
Puszyste, wilgotne z nieoczywistymi dodatkami. Oblane lukrem, przystrojone bakaliami lub cukrem pudrem będą ozdobą stołu wielkanocnego. Wypróbuj pomysł na babkę wielkanocną z szafranem.
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej nitki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże. Wsyp łyżkę cukru. Wlej 1/2 mleka. Przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Masło stop i wystudź. Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka i pozostałe mleko. Wyrób ciasto, pod koniec dodając masło i szafran. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, ponownie je zagnieć. Formę z kominkiem natłuść i oprósz mąką. Napełnij ciastem. Przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Wystudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: