Reklama

Babki wielkanocne na świąteczny stół. Sprawdzone przepisy i patenty

Jeśli chodzi o słodkości, to babki, obok mazurków, są obowiązkowymi pozycjami na wielkanocnym stole. Można wykonać je na wiele różnych sposobów. Chciałabym zaprezentować zarówno te nietypowe, jak i przepis na "klasyk”, czyli babę wielkanocną rodem z mojego rodzinnego domu. Oprócz tego, podzielę się z wami patentami, które podkręcą smak i aromat tych wypieków.

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięła się nazwa "baba wielkanocna"? To bardzo proste - swoim kształtem przypomina ona kolistą spódnicę. To właśnie taki strój, głównie na wsiach, ubierały przed latami starsze kobiety. Spódnice są wąskie u góry, a dzięki falbanom - szersze na dole. Brzmi znajomo, prawda?

Zanim przejdę do konkretnych przepisów, chcę zwrócić uwagę na to, że w sklepach można kupić formy o różnych kształtach. Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ z jednego przepisu, piekąc w różnych formach, da się stworzyć "odmienne" ciasta. Smak ten sam, ale nie każda baba musi mieć klasyczny kształt.

Reklama

Zobacz również: Sosy do wielkanocnych wędlin i nie tylko

Na początek: tradycyjna babka wielkanocna z Klęczan

Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z wyśmienitymi ciastami. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje baba: pieczona jest najczęściej w Wielki Piątek, a "znika" już w sobotę. Dlatego też jeszcze tego dnia muszę upiec ją kolejny raz, by można było się nią zajadać również w niedzielę i kolejne dni świąteczne.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mleka lub śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.

Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.

Formę na babkę (okrągła o pojemności 1,5 l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Zobacz również: Jak gotować białą kiełbasę, by była pyszna i nie popękała

Lukier, a może inna polewa?

Prawie wszystkie baby wielkanocne są pokryte lukrem. Ten najprościej zrobić z soku z wyciśniętej cytryny i cukru pudru. Równie dobrze, zamiast soku z cytryny, można użyć soku z pomarańczy - wówczas będzie miał nieco bardziej oryginalny smak. Lukier możemy też zastąpić polewą czekoladową, robiąc ją czy to z białej, czy mlecznej czekolady.

Babka wielkanocna "na bogato" - słodki popis umiejętności kulinarnych

Babka wielkanocna często uznawana była za symbol dostatku, ale też umiejętności kulinarnych. Wypieka się ją ze szczególną starannością, musi być dorodna, efektowna, a przy tym bardzo smaczna. Jeśli macie ambicję właśnie na taki wypiek, to zachęcam do wykonania babki drożdżowej przełożonej kremem z serka mascarpone. Do tego polewa czekoladowa, a jako kropka nad "i" kandyzowana skórka pomarańczowa. W mojej rodzinie są osoby, które nie przepadają za słodyczami, ale nie są one w stanie oprzeć się tej babce.

Składniki Ciasto

  • ½ kg mąki
  • 80 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 20 g - kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki Krem

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g czekolady białej
  • 200 g słodkiej śmietany 30-36%

Składniki Polewa

  • 200 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Składniki Poncz

  • 350 ml wody
  • 200 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • rum

Przygotowanie:

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Zmienić końcówki w robocie (ubijaki na mieszadła hakowe). Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki i posiekaną skórkę pomarańczową. Miksować na niskich obrotach, następnie zwiększyć na wysokie i miksować do uzyskania elastycznego ciasta.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie zagnieść ręką - ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Przełożyć do foremki na babkę (natłuszczonej masłem i wysypanej mąką, średnica 24 cm - ciasto powinno wypełnić formę do połowy). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Po tym czasie piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia - przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół.

Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać sok z cytryny i alkohol. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę. Zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do kremu.

Na paterze lub na desce ułożyć dolny krążek babki. Nasączyć ponczem. Nałożyć krem, wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Delikatnie docisnąć, nakłuć wykałaczką i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Białą czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną, dodać masło. Babkę polać czekoladą i posypać posiekaną skórką kandyzowaną.

Zobacz również: Zamiast żurku na wielkanocny stół

Babka z dodatkiem ajerkoniaku

Ostatnią propozycją jest babka z dodatkiem ajerkoniaku. To opcja dla miłośników tego słodkiego likieru, ale nie tylko. Warto spróbować.

Składniki

  • 150 g masła
  • 5 łyżek oleju
  • 10 łyżek ajerkoniaku
  • 2 łyżki wody
  • 1½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Zimną masę przełożyć do miski.

Żółtka oddzielić od białek i połączyć z masą. Po dokładnym zmiksowaniu odłożyć trochę więcej niż pół szklanki, a do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą. Można to zrobić robotem - na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babę (wcześniej trzeba ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).

Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Babkę wyjąć z formy zaraz po upieczeniu, przełożyć na deskę i posmarować odłożoną wcześniej masą. To bardzo ważne, by baba była gorąca, bowiem jej ciepło sprawi, że masa szybko zastygnie. Na samym końcu posypać prażonymi płatkami migdałów.

Zwykło się mówić, że pieczenie jest bardzo skomplikowane. Może faktycznie nie jest to najprostsza czynność kulinarna, ale warto zrobić ten pierwszy krok! Nie zrażajcie się, gdy nie od razu będzie idealnie. 

***

Zobacz również:

Robisz wielkanocne zakupy? Uważaj na te składniki

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy