Babki wielkanocne na świąteczny stół. Sprawdzone przepisy i patenty

Babka to ozdoba wielkanocnego stołu
Babka to ozdoba wielkanocnego stołuarchiwum prywatne
„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsatPolsat

Na początek: tradycyjna babka wielkanocna z Klęczan

Babka z Klęczan to klasyk
Babka z Klęczan to klasykarchiwum prywatne

Składniki

  • 500 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mleka lub śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Lukier, a może inna polewa?

Babka wielkanocna "na bogato" - słodki popis umiejętności kulinarnych

Babka z serkiem mascarpone to wersja "na bogato"
Babka z serkiem mascarpone to wersja "na bogato"archiwum prywatne

Składniki

Ciasto

  • ½ kg mąki
  • 80 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 20 g - kandyzowanej skórki pomarańczowej

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g czekolady białej
  • 200 g słodkiej śmietany 30-36%

Polewa

  • 200 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Poncz

  • 350 ml wody
  • 200 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • rum

Babka z dodatkiem ajerkoniaku

Ajerkoniak nadaje babce wyjątkowy smak
Ajerkoniak nadaje babce wyjątkowy smakarchiwum prywatne

Składniki

  • 150 g masła
  • 5 łyżek oleju
  • 10 łyżek ajerkoniaku
  • 2 łyżki wody
  • 1½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsatPolsat