Zamiast żurku na wielkanocny stół. Pyszna, szybka i tania zupa z chrzanu

Zupa chrzanowa to dokonała propozycja na Wielkanoc
Zupa chrzanowa to dokonała propozycja na Wielkanoc123RF/PICSEL

Zupa z chrzanu: Przepis

Składniki

  • łyżka masła
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 200 gramów wędzonych kości wieprzowych
  • 1,5 l bulionu lub kostkę rosołową (najlepiej domowej roboty) i 1,5 l wody
  • 4 ziemniaki
  • 4 białe kiełbaski
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • słoik chrzanu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • szczypiorek

Zupa chrzanowa: Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W głębokim garnku o grubym dnie rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. 
  2. Wlej gorący bulion, dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz wędzone kości. Zagotuj.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę — dodaj do zupy chrzanowej
  4. Białą kiełbasę umyj i w całości wrzuć do garnka. 
  5. Dopraw zupę łyżką majeranku oraz zgodnie z własnym gustem solą i pieprzem. 
  6. Gotuj przez 20 minut lub do miękkości ziemniaków. 
  7. Na koniec dodaj chrzan — w zależności do marki w niektórych przypadkach wystarczy pół, w innych konieczny będzie cały słoiczek. Świeżo startego korzenia wystarczy dodać trzy — cztery łyżki. Zagotuj.
  8. Zdejmij zupę z chrzanu z palnika. W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej chrzanicy, a następnie wlej śmietanę do zupy.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Żurek rybnyPolsatPolsat
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?