Baci di ricotta (Całusy z ricotty)

Składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżki cukru
- 2 jajka
- 250 g ricotty
- wanilia
10 min
5-6 osób
Przygotowanie:
Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem.
Do rondelka lub patelni wlać olej roślinny i porządnie go rozgrzać. Łyżką wykładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron jak pączki (w średniej temperaturze, by zdążyły 'dojść' w środku).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Zobacz także: