Bak Kut Teh - malezyjski rosół
Ta zupa wywodzi się z Chin, ale największą popularność zyskała sobie w Malezji. Jest wiele rodzajów Bak Kut Teh, każdy region wypracował własny styl w przyrządzaniu tej zupy. Ale podstawowa zasada jest jedna - to wywar z mięsa z przyprawami gotowany wiele godzin.
Bak Kut Teh oznacza dosłownie "herbatę na mięsie". Nie jest to może najszczęśliwsza nazwa, ale dobrze oddaje esencjonalność wywaru. Bak Kut Teh może być podawany z makaronem, ryżem lub placuszkami lub popijany jako bulion.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj wszystkie przyprawy i suszone grzyby. Olej rozgrzej na patelni. Przesmaż żeberka (pokrojone), szalotki i czosnek, zalej sosem sojowym, a następnie przełóż je do dużego garnka z wywarem z grzybów i przypraw. Dodaj jagody goji. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 1,5 godziny, następnie wyjmij kości. Podawaj z pokrojonym tofu. Można posypać świeżą kolendrą.