Bakłażan z niespodzianką
Gdy mamy już dość tradycyjnej karkówki z grilla, wówczas warto sięgnąć po ciekawe alternatywy kulinarne.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posyp solą i odstaw na 30 minut. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz i lekko zgrilluj. W tym czasie kaszę kuskus przygotuj według zaleceń producenta. Odcedź i połącz ją z mięsem.
2. Na patelnię wlej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Przestudź i wymieszaj z masą mięsną. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajo i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Dwa plastry bakłażana ułóż na krzyż. Centralnie wyłóż 2 łyżki farszu i zwiń w paczuszkę. Połóż pomidorka i zepnij wykałaczką. Ułóż je na rozgrzanym ruszcie i grilluj po 3 minuty z każdej strony.
Zobacz także: