Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą
Pyszna letnia zapiekanka.


Składniki
- 2 bakłażany
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 opakowania sera mozzarella
- sól i kolorowy, świeżo zmielony pieprz
- 3 duże pomidory malinowe
- 3 łyżki tartego parmezanu
1. Bakłażany umyj, usuń końcówki i pokrój w plastry. Oprósz solą, po chwili opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz.
2. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj.
3. Mozzarellę pokrój w plastry.
4. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim warstwami bakłażana, cebulę i czosnek, pomidory, mozzarellę, a następnie powtórz. Wierzch posyp tymiankiem i ułóż resztę mozzarelli.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i zapiekaj ok. 30 minut, aż końcówki bakłażana zbrązowieją, a ser się rozpuści. Na 10 minut przed końcem posyp danie parmezanem i jeszcze przez chwilę zapiekaj. Podawaj z bagietką.