Reklama

Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Pyszna letnia zapiekanka.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 2 opakowania sera mozzarella
  • sól i kolorowy, świeżo zmielony pieprz
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 3 łyżki tartego parmezanu

 1. Bakłażany umyj, usuń końcówki i pokrój w plastry. Oprósz solą, po chwili opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz.

2. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj.

3. Mozzarellę pokrój w plastry.

4. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim warstwami bakłażana, cebulę i czosnek, pomidory, mozzarellę, a następnie powtórz. Wierzch posyp tymiankiem i ułóż resztę mozzarelli.

5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i zapiekaj ok. 30 minut, aż końcówki bakłażana zbrązowieją, a ser się rozpuści. Na 10 minut przed końcem posyp danie parmezanem i jeszcze przez chwilę zapiekaj. Podawaj z bagietką.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy