Bakłażany nadziewane mięsem
Najwygodniej użyć mięsa mielonego, najszybciej się je przygotowuje. Należy tylko pilnować świeżości – mielone szybko się psuje.
Składniki
- 2 bakłażany
- 40 dag mięsa drobiowego
- 15 dag ryżu długoziarnistego
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 10 dag fety
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz, ostra przyprawa do mięs
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażany umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać solą, zostawić na 20 minut.
2. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mięso umyć, pokroić w małe kawałki.
3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć 5 minut, mieszając. Dodać paprykę, cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 3 minuty. Wymieszać z ryżem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą.
4. Połówki bakłażana osuszyć z wytworzonego soku, napełnić nadzieniem, włożyć do naczynia, podlać bulionem, posypać pokruszoną fetą. Zapiekać 30 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: