Bakłażany z orzechami
W Polsce kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri, ale tak naprawdę kuchnia gruzińska to wyjątkowe bogactwo potraw przygotowywanych na bazie dorodnych warzyw rosnących w południowym słońcu. Do tego pyszne sery, aromatyczne przyprawy i baranina. W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym przyjęciu!
Składniki:
500 g bakłażana 3-4 ząbki czosnku
Szklanka orzechów włoskich
3-4 gałązki świeżej kolendry
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki białego octu balsamicznego
100 ml oliwy z oliwek
¼ łyżeczki szafranu
Chmeli-suneli do smaku
Sól morska do smaku
Pokrój bakłażany wzdłuż na kawałki o grubości 0,5 cm.
Pokrusz orzechy włoskie.
Dodaj czosnek i świeża kolendrę.
Dodaj kolendrę , Chmeli-suneli, szafran i sól.
Wymieszaj, aby orzechy wchłonęły przyprawy.
Dodaj ok. pół szklanki gorącej wody. Mieszaj do uzyskania konsystencji kremu. Dodaj biały ocet balsamiczny.
Smaż bakłażany na złoty kolor.
Osącz bakłażany z nadmiaru tłuszczu.
Nakładaj farsz i zwijaj bakłażany w roladki.