Bakłażany z pomidorami

Składniki
- 2 małe bakłażany
- 2 ząbki czosnek
- 4 łyżki masło
- 4 sztuki pomidory
- 1 pęczek natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1 sztuka cebula
3-4 osób
Bakłażany przekroić na ćwiartki, posolić i odstawić do ocieknięcia na 1 h. Cebulę pokroić w plastry, pomidory w kostkę. Na rozgrzanej łyżce masła zeszklić cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać pomidory i chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.
Bakłażany osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do góry i obłożyć farszem pomidorowym, oprószyć siekaną natką pietruszki. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 20 min.