Reklama

Reklama

Banany w kokosowym cieście

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 banany
  • sól
  • 1 łyżka cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • sok i starta skórka z cytryny
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • cukier puder
  • cynamon

Przygotowanie:

Zmiksować mąkę, jajka, mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli na gęste, lejące ciasto. Wsypać wiórki, wymieszać. Banany obrać, przekroić na pół, skropić sokiem cytrynowym. W dużym rondlu rozgrzać olej.

Połówki bananów zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Na raz wkładać tylko tyle bananów, aby mogły swobodnie pływać. Gotowe i wyjmować widelcem lub bambusowym patyczkiem i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej ciepłe, oprószone cukrem pudrem z cynamonem.

Reklama

Zobacz także:

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy