Banany w kokosowym cieście

Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 banany
- sól
- 1 łyżka cukier waniliowy
- olej do smażenia
- sok i starta skórka z cytryny
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- cukier puder
- cynamon
3-4 osób
Przygotowanie:
Zmiksować mąkę, jajka, mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli na gęste, lejące ciasto. Wsypać wiórki, wymieszać. Banany obrać, przekroić na pół, skropić sokiem cytrynowym. W dużym rondlu rozgrzać olej.
Połówki bananów zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Na raz wkładać tylko tyle bananów, aby mogły swobodnie pływać. Gotowe i wyjmować widelcem lub bambusowym patyczkiem i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej ciepłe, oprószone cukrem pudrem z cynamonem.
Zobacz także: