Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to pożywna zupa, która zachwyca bogactwem smaku i dodaje energii w chłodne dni. Klasyczną wersję ze świeżą kapustą i ziemniakami polubi każdy, kto tylko spróbuje. Jak przygotować barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 400 g zielonej kapusty
- 300 g buraka
- 160 g marchewki
- 200 g białej fasolki z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g cebuli
- 200 g ziemniaków
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 cebulki dymki
- 10 g pietruszki
- 2 listki laurowe
- 10 g cukru
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól morska
- czarny pieprz
Barszcz ukraiński - wykonanie
Przygotowywanie barszczu ukraińskiego rozpocznij od pokrojenia wszystkich warzyw (ziemniaki w kostkę, pozostałe w słupki). Żeberka umieść w garnku z 4 litrami wody i dodaj liście laurowe. W tym czasie warzywa (oprócz kapusty) podsmaż na średnim ogniu. Dodaj cukier i trochę wody.
Wywar z żeberek odszumuj i gotuj ok 1,5-2 godziny. Do warzyw dodaj pastę pomidorową, dolej trochę wody i zmniejsz ogień. Gotuj przez 20-30 minut, a następnie przełóż do wywaru z mięsa i dopraw do smaku. Gdy ziemniaki są ugotowane, dodaj czosnek, kapustę i fasolę. Zagotuj. Podawaj ze śmietaną i posiekaną dymką.
Sprawdź inny przepis na barszcz ukraiński z fasolą na żeberkach.
Tutaj znajdziesz przepis na najlepszy barszcz ukraiński.
Wypróbuj również ten przepis na barszcz ukraiński.