Reklama

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to pożywna zupa, która zachwyca bogactwem smaku i dodaje energii w chłodne dni. Klasyczną wersję ze świeżą kapustą i ziemniakami polubi każdy, kto tylko spróbuje. Jak przygotować barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 400 g zielonej kapusty
  • 300 g buraka
  • 160 g marchewki
  • 200 g białej fasolki z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g cebuli
  • 200 g ziemniaków
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 cebulki dymki
  • 10 g pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 10 g cukru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • czarny pieprz

Barszcz ukraiński - wykonanie

Przygotowywanie barszczu ukraińskiego rozpocznij od pokrojenia wszystkich warzyw (ziemniaki w kostkę, pozostałe w słupki). Żeberka umieść w garnku z 4 litrami wody i dodaj liście laurowe. W tym czasie warzywa (oprócz kapusty) podsmaż na średnim ogniu. Dodaj cukier i trochę wody.

Wywar z żeberek odszumuj i gotuj ok 1,5-2 godziny. Do warzyw dodaj pastę pomidorową, dolej trochę wody i zmniejsz ogień. Gotuj przez 20-30 minut, a następnie przełóż do wywaru z mięsa i dopraw do smaku. Gdy ziemniaki są ugotowane, dodaj czosnek, kapustę i fasolę. Zagotuj. Podawaj ze śmietaną i posiekaną dymką.  

Reklama


Sprawdź inny przepis na barszcz ukraiński z fasolą na żeberkach.

Tutaj znajdziesz przepis na najlepszy barszcz ukraiński.

Wypróbuj również ten przepis na barszcz ukraiński.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Barszcz ukraiński
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy