Barszcz wegetariański
Bogactwo warzyw.

Składniki
- buraki / 4 szt.
- koncentrat pomidorowy / 4 łyżki
- słodka papryka / 2 szt.
- marchew / 2 szt.
- cebula / 1 szt.
- sok z cytryny / do smaku
- oliwa z oliwek / do smaku
- sól i pieprz / do smaku
- fasola czerwona / 1 szklanka
- kapusta / ½ główki
- czosnek / 3 ząbki
- cukinia / 1 szt.
Pokrój warzywa. Buraki i marchew wrzuć na rozgrzana oliwę. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż 4 minuty. Dodaj paprykę i cukinię. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.
Zagotuj 1,5 l wody i wrzuć fasolę, dodaj warzywa z patelni oraz kapustę. Gotuj ok. 45 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj podsmażona cebulę i czosnek. Dopraw sokiem z cytryny i czosnkiem. Podawaj z łyżką śmietany.