Baśniowy sernik na zimno
Galaretkę cytrynową rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, a czerwoną przygotować według instrukcji na opakowaniu. Twaróg, ugotowane jajka i skórkę pomarańczową dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia. Jeśli do zrobienia ciasta użyjemy serka homogenizowanego, nie trzeba go przecierać przez maszynkę. Masę wymieszać z cukrem oraz galaretką cytrynową.
Masło utrzeć na pianę. Wciąż ucierając, stopniowo dodawać do niego masę z twarogu, jajek i skórki pomarańczowej. Gładką masę przełożyć do tortownicy wypłukanej zimną wodą lub do miseczek, w których sernik będzie tężał. Następnie na wierzchu masy ułożyć umyte i osuszone poziomki oraz jagody. Zalać owoce lekko tężejącą czerwoną galaretką. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki - ale nie do zamrażalnika!
Sernik podawać ozdobiony listkami mięty. Można także ozdobić go kleksem ze śmietanki kremówki ubitej z cukrem pudrem i łyżką rozpuszczonej żelatyny. Krem wstawić na pół godziny do lodówki.