Reklama

Bataty z ryżem i żurawiną

Składniki

  • 4 duże bataty
  • 1/2 szklanki dzikiego ryżu
  • 4 łyżki pestek dyni i orzeszków piniowych
  • 4 łyżki suszonej żurawiny (możesz ją zastąpić, np. daktylami)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml czerwonego wina
  • szczypta soli i cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Bataty dokładnie wyszoruj, natnij i posmaruj odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika na 30 minut, aby się podpiekły i trochę zmiękły. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsącz i wymieszaj z winem. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii i pestki dyni.

Przełóż ryż, orzeszki i pestki do miski. Dodaj pozostałą oliwę, żurawinę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nadziej ryżem podpieczone bataty i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Podawaj bataty gorące. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem jogurtu z ulubionymi, posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy