Batonik muesli
Zdrowe słodycze.

Składniki
- po 20 dag orzechów włoskich, laskowych, nerkowca i migdałów
- 10 dag suszonych owoców, np. rodzynek, żurawiny, śliwek, moreli
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dag płatków owsianych
- po 5 dag nieprażonego sezamu i łuskanych ziaren słonecznika
- 1 szklanka płynnego miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
40 sztuk
1. Orzechy i migdały namoczyć we wrzątku, odcedzić, usunąć skórki, rozdrobnić. Owoce pokroić. Orzechy i owoce wymieszać z płatkami, sezamem, słonecznikiem, rozkłóconymi jajkami, miodem i olejem kokosowym.
2. Masę rozłożyć na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem, mocno docisnąć. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 180ºC, wystudzić, podzielić nożem na prostokąty.