Bazyliowe gnocchi
Gnocchi na zielono.

Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 50 dag pomidorów z puszki
- 12,5 dag śmietany kremówki
- 12,5 dag serka ricotta
- sól
- cukier
- pieprz
- 2 duże pęczki bazylii
- 7,5 dag parmezanu
- 1 jajko
- 20-25 dag mąki
- 2 łyżki masła
- mąka do oprószenia stolnicy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, potem gotować w posolonej wodzie przez około 20 minut. Miękkie ziemniaki odcedzić i trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę. Odstawić na 15 minut. W tym czasie cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanej oliwy.
Cebulę wymieszać z pomidorami z puszki i śmietaną, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać serek ricotta. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Kilka zostawić do dekoracji, a resztę zmiksować w blenderze z pozostałymi 2 łyżkami oliwy.
Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Masę ziemniaczaną wy-mieszać z 1 i 1/2 łyżeczki soli, 5 dag parmezanu i musem bazyliowym. Wbić jajko, wsypać mąkę. Zagnieść ciasto na kluseczki.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki. Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gnocchi wrzucać partiami na posolony wrzątek.
Gotować 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim ugotowane kluseczki. Zdjąć z ognia, po-sypać je solą oraz pieprzem i ułożyć na talerzach. Sos pomidorowy podgrzać, polać nim kluseczki. Gotowe danie posypać pozostałym parmezanem, a następnie udekorować odłożonymi świeżymi listkami bazylii.
Zobacz także: