Reklama

Bazyliowe gnocchi

Gnocchi na zielono.

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dag pomidorów z puszki
  • 12,5 dag śmietany kremówki
  • 12,5 dag serka ricotta
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 2 duże pęczki bazylii
  • 7,5 dag parmezanu
  • 1 jajko
  • 20-25 dag mąki
  • 2 łyżki masła
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, potem gotować w posolonej wodzie przez około 20 minut. Miękkie ziemniaki odcedzić i trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę. Odstawić na 15 minut. W tym czasie cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanej oliwy.

Cebulę wymieszać z pomidorami z puszki i śmietaną, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać serek ricotta. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Kilka zostawić do dekoracji, a resztę zmiksować w blenderze z pozostałymi 2 łyżkami oliwy.

Reklama

Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Masę ziemniaczaną wy-mieszać z 1 i 1/2 łyżeczki soli, 5 dag parmezanu i musem bazyliowym. Wbić jajko, wsypać mąkę. Zagnieść ciasto na kluseczki.

Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki. Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gnocchi wrzucać partiami na posolony wrzątek.

Gotować 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim ugotowane kluseczki. Zdjąć z ognia, po-sypać je solą oraz pieprzem i ułożyć na talerzach. Sos pomidorowy podgrzać, polać nim kluseczki. Gotowe danie posypać pozostałym parmezanem, a następnie udekorować odłożonymi świeżymi listkami bazylii.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy