Reklama

Beef Wellington– polędwica w cieście

Składniki

  • 800-1000 g środkowej części wołowej polędwicy
  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g grzybów lub pieczarek
  • duża cebula
  • 100 g drobiowych wątróbek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki masła
  • jajko
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • łyżeczka rozmarynu
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka

 Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na oliwie  z masłem, z dodatkiem ½ łyżeczki rozmarynu. Odłóż do wystygnięcia. Posiekane grzyby oprósz pozostałym rozmarynem  i usmaż na oliwie z masłem. Dodaj drobno posiekaną cebulę  i czosnek oraz wątróbki. Smaż kilka minut. Posiekaj albo zblenduj, dopraw, wymieszaj z bułką tartą. Wystudź.

Na rozwiniętym cieście rozsmaruj nadzienie z grzybów. Na środku połóż wołowinę. Zawiń ciasto. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zakładka powinna być pod spodem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Nastaw piekarnik na 250°C i piecz około 40 minut. Odstaw na  5-10 minut i pokrój na dwucentymetrowe plastry.

Reklama

W bardziej ekonomicznej (tańszej) wersji polędwicę wołową możesz zastąpić udźcem, ligawą, ewentualnie polędwicą wieprzową.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy