Beef Wellington– polędwica w cieście

Składniki
- 800-1000 g środkowej części wołowej polędwicy
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
- 500 g grzybów lub pieczarek
- duża cebula
- 100 g drobiowych wątróbek
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- jajko
- ¼ szklanki bułki tartej
- łyżeczka rozmarynu
- olej
- sól
- pieprz
- mąka
Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na oliwie z masłem, z dodatkiem ½ łyżeczki rozmarynu. Odłóż do wystygnięcia. Posiekane grzyby oprósz pozostałym rozmarynem i usmaż na oliwie z masłem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz wątróbki. Smaż kilka minut. Posiekaj albo zblenduj, dopraw, wymieszaj z bułką tartą. Wystudź.
Na rozwiniętym cieście rozsmaruj nadzienie z grzybów. Na środku połóż wołowinę. Zawiń ciasto. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zakładka powinna być pod spodem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Nastaw piekarnik na 250°C i piecz około 40 minut. Odstaw na 5-10 minut i pokrój na dwucentymetrowe plastry.
W bardziej ekonomicznej (tańszej) wersji polędwicę wołową możesz zastąpić udźcem, ligawą, ewentualnie polędwicą wieprzową.