Befsztyk z polędwicy po angielsku
Prosty przepis na wyśmienity befsztyk z masełkiem szczypiorkowym i chrzanem.
Sposób przygotowania:
Polędwicę opłucz, obierz z powięzi i tłuszczu, pokrój w poprzek włókien na 4 plastry i uformuj je nożem w krążki o grubości około 3 centymetrów. Befsztyki posmaruj olejem, a następnie pozostaw na około 2,5 godziny pod przykryciem.
Korzeń chrzanu oczyść i ostrym nożem zestrugaj na cienkie i długie wiórki.
Na patelni grillowej rozgrzej masło i oprószone pieprzem mięso smaż do zarumienienia skórki, około czterech minut. Pod koniec smażenia oprósz solą.
Usmażone befsztyki połóż na talerzu, na każdy kawałek mięsa połóż masło utarte ze szczypiorkiem i udekoruj wiórkami chrzanu.
Darmowy program - rozlicz PIT 2020