Reklama

Befsztyk z polędwicy po angielsku

Prosty przepis na wyśmienity befsztyk z masełkiem szczypiorkowym i chrzanem.

Składniki

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 40 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • korzeń chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • masło szczypiorkowe (30 g masła i łyżeczka pokrojonego szczypiorku)

Sposób przygotowania:

Polędwicę opłucz, obierz z powięzi i tłuszczu, pokrój w poprzek włókien na 4 plastry i uformuj je nożem w krążki o grubości około 3 centymetrów. Befsztyki posmaruj olejem, a następnie pozostaw na około 2,5 godziny pod przykryciem.

Korzeń chrzanu oczyść i ostrym nożem zestrugaj na cienkie i długie wiórki. 

Na patelni grillowej rozgrzej masło i oprószone pieprzem mięso smaż do zarumienienia skórki, około czterech minut. Pod koniec smażenia oprósz solą.

Usmażone befsztyki połóż na talerzu, na każdy kawałek mięsa połóż masło utarte ze szczypiorkiem i udekoruj wiórkami chrzanu. 

Darmowy program - rozlicz PIT 2020

Reklama
Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: chrzan
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy