Reklama

​Bento: Kotlety z papryką i kukurydzą

Siekane kotlety drobiowe z warzywami to smaczna alternatywa dla smażonych w całości filetów. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym. Do bento proponuję zapakować je razem z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".

Porcje: 2. Czas: 25 minut. Trudność: średnie.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (250 g)
  • Pół białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki gotowanej lub konserwowej kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru (świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy dijon
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczaka i paprykę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. W misce umieszczamy mięso, czosnek, paprykę, kukurydzę, natkę pietruszki, szczypior, musztardę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5 minut, aż się zrumieni. Studzimy i przekładamy do miski z mięsem. Całość przyprawiamy czubrycą, solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do miski z mięsem, mieszamy. Dodajemy około 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponownie mieszamy.

Reklama

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Nakładamy nieduże porcje ciasta, spłaszczając je spodem łyżki. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, aż kotleciki ładnie się zrumienią, a mięso przestanie być surowe w środku. Usmażone kotlety przekładamy na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu umieszczamy je w lunchboxie. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.

Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Porcje: 2. Czas: 10 minut. Trudność: łatwe.

Składniki

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała marchewka
  • Cukier lub erytrol do smaku
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę siekamy w mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy kapustę, cebulę, marchewkę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością cukru/erytrolu. Polewamy olejem, mieszamy.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento", Malwina Bareła. Wydawnictwo Znak Horyzont. Premiera książki 19 września 2018 r.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy