​Bento: Kotlety z papryką i kukurydzą

Siekane kotlety drobiowe z warzywami to smaczna alternatywa dla smażonych w całości filetów. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym. Do bento proponuję zapakować je razem z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".

Kotlety z papryką i kukurydzą oraz surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Kotlety z papryką i kukurydzą oraz surówka z kiszonej kapusty i marchewkimateriały prasowe

Porcje: 2. Czas: 25 minut. Trudność: średnie.

Sposób przygotowania:

Kurczaka i paprykę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. W misce umieszczamy mięso, czosnek, paprykę, kukurydzę, natkę pietruszki, szczypior, musztardę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5 minut, aż się zrumieni. Studzimy i przekładamy do miski z mięsem. Całość przyprawiamy czubrycą, solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do miski z mięsem, mieszamy. Dodajemy około 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Nakładamy nieduże porcje ciasta, spłaszczając je spodem łyżki. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, aż kotleciki ładnie się zrumienią, a mięso przestanie być surowe w środku. Usmażone kotlety przekładamy na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu umieszczamy je w lunchboxie. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.

Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Porcje: 2. Czas: 10 minut. Trudność: łatwe.

Składniki

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała marchewka
  • Cukier lub erytrol do smaku
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Odciśniętą z nadmiaru soku kapustę siekamy w mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy kapustę, cebulę, marchewkę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością cukru/erytrolu. Polewamy olejem, mieszamy.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento", Malwina Bareła. Wydawnictwo Znak Horyzont. Premiera książki 19 września 2018 r.

Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas