Bento: Placki z dyni i kalafior z patelni z orzechami
Wytrawne placki z dyni bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek do bento. Zazwyczaj podaję je z dodatkiem intensywnego w smaku dipu z serem feta. Z powodzeniem możecie zjeść je na drugie śniadanie, a nawet obiad w szkole lub pracy. W drugiej części pojemnika wylądował kalafior z orzechami i dymką. Dość szybki w przygotowaniu. Możecie zjeść go solo lub z dodatkiem zaprawionego ryżu do sushi - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".
Sposób przygotowania:
Dynię trzemy na tarce o małych oczkach i umieszczamy w misce. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno kroimy. Czosnek drobno siekamy. Do dyni dodajemy chili, dymkę, czosnek, koperek, natkę, słodką paprykę, około pół łyżeczki soli oraz sporą ilość czarnego pieprzu. Wbijamy jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając, aż do powstania niezbyt gęstego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Nakładamy nieduże porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik. Po ostudzeniu przekładamy do pudełka. Placki jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Porcje: 2. Czas: 5 minut. Trudność: łatwe.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos.
Przechowywanie: W lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni.
Porcje: 2. Czas: 20 minut. Trudność: łatwe.
Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Czosnek, szalotkę i chili drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy szalotkę, imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 1 minutę. Dokładamy kalafiora. Smażymy dalej na średnim ogniu przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Kalafior powinien w dalszym ciągu być sprężysty i chrupiący. Wlewamy sos i dodajemy orzechy. Mieszamy i zwiększamy ogień. Smażymy kolejne 2 minuty, aż sos zgęstnieje i oblepi różyczki kalafiora.
Potrawę przekładamy do miseczki, posypujemy sezamem i dymką. Po przestudzeniu przekładamy do pojemnika.
Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.
Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento", Malwina Bareła. Wydawnictwo Znak Horyzont. Premiera książki 19 września 2018 r.