Beza Pavlovej
Deser przygotowany na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w czasie jej występów w Australii. To nic innego jak torcik bezowy przekładany owocami i bitą śmietaną.
Białka ubić mikserem na sztywno. W czasie ubijania stopniowo dosypywać 200 g cukru. Na końcu dolać ocet balsamiczny i wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszać łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim cztery kółka o średnicy 14 cm. Posmarować je przygotowaną masą bezową. W każdym zrobić łyżką duże wgłębienie, w które potem będzie włożona masa z rabarbaru. Blaty wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Piec 60 minut. Później temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 60°C. Piec kolejną godzinę. Pozostawić do wystudzenia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Strączek wanilii rozciąć, zeskrobać nożem rdzeń. Sok rabarbarowy wlać do garnka, dodać rdzeń i strączek wanilii, winiak i 100 g cukru. Gotować 10 minut. Wyjąć widelcem strączek wanilii. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałeczki. Wrzucić do gotującego się płynu. Gotować jeszcze 5-10 minut. Resztę mąki ziemniaczanej wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu rabarbarowego. Gotować, mieszając, do zgęstnienia. Masę wystudzić. Nałożyć ją do wgłębień w bezowych blatach tuż przed podaniem. Udekorować miętą.