Bezglutenowe krokiety wigilijne

Uczulenie na gluten nie musi być przeszkodą w jedzeniu smakołyków na wigilijnym stole!

Bezglutenowe wegańskie krokiety
Bezglutenowe wegańskie krokiety123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 35 dag mąki gryczanej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mąki ryżowej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag pieczarek
  • 12 grzybów shitake
  • cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie naleśników: Połącz w misce przesiane mąki. Dodaj mleko i litr ciepłej wody. Wszystko dobrze zmiksuj. Odstaw na 30 minut. Potem dolej olej rzepakowy i usmaż naleśniki.

Przygotowanie nadzienia: 

1. Kapustę wypłucz, dobrze odciśnij z wody i poszatkuj.

2. Grzyby shitake odsącz i posiekaj, odrzucając ogonek. Podsmaż cebulę wraz z pieczarkami.

3. Dodaj wszystkie przyprawy, grzyby, sos sojowy, drobno pokrojone suszone pomidory i kapustę. Duś całość, aż kapusta zmięknie, a sos odparuje.

4. Farsz nakładaj na naleśniki i zwiń w rulony. Obtocz w mielonych migdałach i smaż na złoty kolor.

Zobacz także:

Pierogi z kapustąStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?