Bezglutenowe krokiety wigilijne
Uczulenie na gluten nie musi być przeszkodą w jedzeniu smakołyków na wigilijnym stole!

Składniki
na ciasto
- 35 dag mąki gryczanej
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag mąki ryżowej
- 250 ml mleka kokosowego
- 50 dag kapusty kiszonej
- 15 dag pieczarek
- 12 grzybów shitake
- cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie naleśników: Połącz w misce przesiane mąki. Dodaj mleko i litr ciepłej wody. Wszystko dobrze zmiksuj. Odstaw na 30 minut. Potem dolej olej rzepakowy i usmaż naleśniki.
Przygotowanie nadzienia:
1. Kapustę wypłucz, dobrze odciśnij z wody i poszatkuj.
2. Grzyby shitake odsącz i posiekaj, odrzucając ogonek. Podsmaż cebulę wraz z pieczarkami.
3. Dodaj wszystkie przyprawy, grzyby, sos sojowy, drobno pokrojone suszone pomidory i kapustę. Duś całość, aż kapusta zmięknie, a sos odparuje.
4. Farsz nakładaj na naleśniki i zwiń w rulony. Obtocz w mielonych migdałach i smaż na złoty kolor.
Zobacz także: