Reklama

Beziki z bitą śmietaną

Składniki na bezy

  • 8 białek
  • 40 dag drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól

Składniki na krem

  • 500 ml śmietanki 30-36 proc.
  • fix do śmietany
  • 1 mały słoik kwaskowych konfitur (np. z czarnej porzeczki)
  • ewentualnie owoce

Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, nie przerywając ubijania, dodawać sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną.

2. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować od szklanki koła o średnicy ok. 10 cm. Na każdym rozłożyć pianę, formując z niej gniazdka (wgłębienia powinny być dość głębokie).

3. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 150°C. Po około 2-3 minutach zmniejszyć temp. do 120°C i suszyć bezy ok. 90 minut. Bezy powinny być z zewnątrz suche i kruche, w środku zaś miękkie. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Reklama

4. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać fix. Bitą śmietaną wypełniać gniazdka. Dekorować konfiturą. Deser nadaje się do spożycia tylko w dniu przyrządzenia - same bezy można przechowywać dłużej.

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy