Reklama

Reklama

Bezy z porzeczkami

Urocza, słodka przekąska z sezonowymi owocami. Kto się skusi do popołudniowej herbatki?

Składniki na bezę

  • 12 białek
  • 60 dag cukru
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki octu winnego

Składniki dodatkowe

  • ulubione czerwone owoce: np. porzeczki, nasiona granatu, truskawki lub maliny

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij mikserem, dodając stopniowo cukier. Po wstępnym ubiciu dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli, pod koniec - łyżeczkę octu. 

2. Ubitą na sztywno pianę z białek przełóż ostrożnie do szprycy, a następnie wyciskaj porcjami na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Bezy możemy też nakładać łyżką. Pomiędzy bezami zostawiamy odstępy, bo w trakcie pieczenia będą rosnąć.

3. Bezy wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika i piecz około 30 minut. Jeśli zaczynają zmieniać kolor (rumienią się lub brązowieją), natychmiast zmniejsz temperaturę do 80°C (im niższa temperatura, tym dłużej pieczemy bezy - przy 80°C bezy nie będą gotowe przed upływem 2-3 godzin). To, czy są dobre, można sprawdzić, lekko je naciskając. Z zewnątrz powinny być kruche, ale wewnątrz miękkie i lekko ustępować pod naciskiem. 

4. Przed podaniem udekoruj owocami

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje