Bezy z porzeczkami
Urocza, słodka przekąska z sezonowymi owocami. Kto się skusi do popołudniowej herbatki?
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij mikserem, dodając stopniowo cukier. Po wstępnym ubiciu dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli, pod koniec - łyżeczkę octu.
2. Ubitą na sztywno pianę z białek przełóż ostrożnie do szprycy, a następnie wyciskaj porcjami na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Bezy możemy też nakładać łyżką. Pomiędzy bezami zostawiamy odstępy, bo w trakcie pieczenia będą rosnąć.
3. Bezy wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika i piecz około 30 minut. Jeśli zaczynają zmieniać kolor (rumienią się lub brązowieją), natychmiast zmniejsz temperaturę do 80°C (im niższa temperatura, tym dłużej pieczemy bezy - przy 80°C bezy nie będą gotowe przed upływem 2-3 godzin). To, czy są dobre, można sprawdzić, lekko je naciskając. Z zewnątrz powinny być kruche, ale wewnątrz miękkie i lekko ustępować pod naciskiem.
4. Przed podaniem udekoruj owocami
Zobacz także: