Biała kiełbasa glazurowana

Składniki
- 1 kg surowa biała kiełbasa
- 3-4 łyżki starty chrzan
- 1-2 łyżki olej
- listki sałaty do dekoracji
- pół szklanki dżem z żurawiny
- 1 łyżka czysta wódka
5-6 osób
Kiełbasę nakłuj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 15 min. Wyjmij, przestudź, posmaruj olejem.
Przygotowaną kiełbasę włóż do piekarnika 180°C. Wymieszaj wszystkie składniki glazury. Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić, posmaruj ją glazurą. Piecz 10 min, ponownie wyjmij, przewróć, posmaruj resztą glazury i piecz jeszcze kolejne 10 min.
Podawaj na półmisku ozdobionym sałatą. Jako dodatki serwuj chrzan, musztardę, żurawinę i ketchup.