Reklama

Biała kiełbasa na kapuście

Kiełbasa będzie mniej tłusta, gdy się ją tylko sparzy: włóż ją do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia. Nie smaż jej już, tylko upiecz.

Składniki

  • 4 białe kiełbaski (ok. 80 dag)
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 średnie cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka, 3 liście laurowe, 1/2 kminku

1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, cienko poszatkować. Podsmażyć na maśle, posypać solą, pieprzem, dodać liście laurowe, paprykę i kminek. Zalać 1/2 l wody, zagotować, dusić około godziny. 

2. Kiełbaski usmażyć na oleju na małym ogniu. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Skórkę ponakłuwać z wierzchu wykałaczką, żeby nie popękała. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut, przewracając. 

3. Na oleju, na którym smażyła się kiełbasa, zrumienić posiekane cebule. Smażyć pięć minut, aż będą chrupiące. 

Reklama

4. Natkę opłukać i posiekać, połowę dodać do cebuli. Kapustę przełożyć na półmisek, obłożyć cebulą, kiełbaskami, posypać pozostałą natką. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy