Biała kiełbasa na kapuście
Kiełbasa będzie mniej tłusta, gdy się ją tylko sparzy: włóż ją do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia. Nie smaż jej już, tylko upiecz.
Składniki
- 4 białe kiełbaski (ok. 80 dag)
- 1/2 główki białej kapusty
- 3 średnie cebule
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka, 3 liście laurowe, 1/2 kminku
1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, cienko poszatkować. Podsmażyć na maśle, posypać solą, pieprzem, dodać liście laurowe, paprykę i kminek. Zalać 1/2 l wody, zagotować, dusić około godziny.
2. Kiełbaski usmażyć na oleju na małym ogniu. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Skórkę ponakłuwać z wierzchu wykałaczką, żeby nie popękała. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut, przewracając.
3. Na oleju, na którym smażyła się kiełbasa, zrumienić posiekane cebule. Smażyć pięć minut, aż będą chrupiące.
4. Natkę opłukać i posiekać, połowę dodać do cebuli. Kapustę przełożyć na półmisek, obłożyć cebulą, kiełbaskami, posypać pozostałą natką.
Zobacz także: