Biała pizza z warzywami
Szpinak na wiosennym stole? O tym, że jest zdrowy, każdy wie od dziecka. Pora odkryć, że jest smaczny!
Sposób przygotowania:
1. Drożdże utrzeć z solą i cukrem, wymieszać ze szklanką ciepłej wody i 4 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Zaczyn wymieszać z mąką i 2 łyżkami oleju, zagnieść ciasto, zostawić na 15 min. Rozwałkować na 2 placki, ułożyć na natłuszczonej blasze.
2. Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać, wlać mleko, podgrzewać do zgęstnienia, doprawić.
3. Placki posmarować sosem, ułożyć plastry z 1 mozzarelli. Piec 15 min w temp. 220°C. Pomidorki przekroić, obsmażyć na oliwie. Upieczone pizze pokroić, ułożyć na nich szpinak, pomidorki, posypać kawałkami mozzarelli i parmezanem, skropić octem.
Zobacz także: