Biała pizza z warzywami
Szpinak na wiosennym stole? O tym, że jest zdrowy, każdy wie od dziecka. Pora odkryć, że jest smaczny!
Składniki
na ciasto
- 30 dag mąki pszennej + 4 łyżki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki oleju + do formy
- 1 łyżeczka soli
na sos
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
- sól, pieprz
na wierzch
- 2 kulki mozzarelli
- garść pomidorków cherry
- 10 dag parmezanu
- 15 dag świeżego szpinaku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże utrzeć z solą i cukrem, wymieszać ze szklanką ciepłej wody i 4 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Zaczyn wymieszać z mąką i 2 łyżkami oleju, zagnieść ciasto, zostawić na 15 min. Rozwałkować na 2 placki, ułożyć na natłuszczonej blasze.
2. Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać, wlać mleko, podgrzewać do zgęstnienia, doprawić.
3. Placki posmarować sosem, ułożyć plastry z 1 mozzarelli. Piec 15 min w temp. 220°C. Pomidorki przekroić, obsmażyć na oliwie. Upieczone pizze pokroić, ułożyć na nich szpinak, pomidorki, posypać kawałkami mozzarelli i parmezanem, skropić octem.
Zobacz także: