Reklama

Biała pizza z warzywami

Szpinak na wiosennym stole? O tym, że jest zdrowy, każdy wie od dziecka. Pora odkryć, że jest smaczny!

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki pszennej + 4 łyżki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju + do formy
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos

  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
  • sól, pieprz

Składniki na wierzch

  • 2 kulki mozzarelli
  • garść pomidorków cherry
  • 10 dag parmezanu
  • 15 dag świeżego szpinaku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże utrzeć z solą i cukrem, wymieszać ze szklanką ciepłej wody i 4 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Zaczyn wymieszać z mąką i 2 łyżkami oleju, zagnieść ciasto, zostawić na 15 min. Rozwałkować na 2 placki, ułożyć na natłuszczonej blasze. 

2. Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać, wlać mleko, podgrzewać do zgęstnienia, doprawić. 

3. Placki posmarować sosem, ułożyć plastry z 1 mozzarelli. Piec 15 min w temp. 220°C. Pomidorki przekroić, obsmażyć na oliwie. Upieczone pizze pokroić, ułożyć na nich szpinak, pomidorki, posypać kawałkami mozzarelli i parmezanem, skropić octem.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy