Biszkopt z galaretką

Szukasz pomysłu na efektowny deser? Warstwowy biszkopt z galaretką pomarańczową zaskoczy twoich gości!

Biszkopt możesz nasączyć dowolnym ponczem – byle jasnym, bo ciemny (np. przygotowany na bazie herbaty) brzydko zafarbuje jasne ciasto. Dodanie 1 łyżki alkoholu podkręci smak
Biszkopt możesz nasączyć dowolnym ponczem – byle jasnym, bo ciemny (np. przygotowany na bazie herbaty) brzydko zafarbuje jasne ciasto. Dodanie 1 łyżki alkoholu podkręci smak123RF/PICSEL

Składniki

na biszkopt

  • 5 jajek
  • po 3/4 szklanki cukru i mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy

na mus

  • zblendowany miąższ z 2 pomarańczy
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa

na poncz

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru

dodatkowe

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

1. Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać do piany porcjami cukier i żółtka. Na koniec połączyć za pomocą rózgi kuchennej z mąką. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką okrągłej formy o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C na ok. 35-40 min, sprawdzić patyczkiem. Gorącą formę upuścić na blat z wysokości ok. 30 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.

2. Sok zagotować, wymieszać z galaretką, przestudzić, połączyć z miąższem, odstawić do stężenia.

3. Wymieszać składniki ponczu. Jeden blat nasączyć 1/3 ponczu, przykryć połową tężejącego musu, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, czynności powtórzyć przy drugim i trzecim blacie.

4. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wrzątku o 120 ml. Wystudzić, odstawić do stężenia. Tężejącą wylać na wierzch ciasta, chłodzić ok. 3 godz.

Zobacz także:

Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas