Biszkopt z galaretką
Szukasz pomysłu na efektowny deser? Warstwowy biszkopt z galaretką pomarańczową zaskoczy twoich gości!
Sposób przygotowania:
1. Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać do piany porcjami cukier i żółtka. Na koniec połączyć za pomocą rózgi kuchennej z mąką. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką okrągłej formy o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C na ok. 35-40 min, sprawdzić patyczkiem. Gorącą formę upuścić na blat z wysokości ok. 30 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
2. Sok zagotować, wymieszać z galaretką, przestudzić, połączyć z miąższem, odstawić do stężenia.
3. Wymieszać składniki ponczu. Jeden blat nasączyć 1/3 ponczu, przykryć połową tężejącego musu, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, czynności powtórzyć przy drugim i trzecim blacie.
4. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wrzątku o 120 ml. Wystudzić, odstawić do stężenia. Tężejącą wylać na wierzch ciasta, chłodzić ok. 3 godz.
Zobacz także: