Biszkopt z masą z kaszy manny i galaretką
Przełożone kremem budyniowym, a może z owocami? Które ciasto zaserwujesz do poobiedniej kawy?
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Dołóż mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżką.
2. Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj margaryną. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 25 minut. Odstaw do wystudzenia.
3. Do rondelka wlej mleko i gotuj, dosypując do niego kaszę mannę. Cały czas mieszaj, żeby kaszka się nie przypaliła. Zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia.
4. Miękką margarynę zmiksuj z cukrem pudrem. Następnie partiami dodawaj przestudzoną kaszę mannę. Wbij do masy jajko i zmiksuj.
5. Na wystudzony biszkopt wyłóż masę z kaszy manny. Równomiernie rozłóż owoce. Ciasto wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść. Lekko tężejącą zalej owoce na cieście i odstaw do całkowitego stężenia.
Zobacz także: