Reklama

Biszkopt z masą z kaszy manny i galaretką

Przełożone kremem budyniowym, a może z owocami? Które ciasto zaserwujesz do poobiedniej kawy?

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • ok. 500 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 170 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • ok. 200 g drobnych owoców (truskawki, borówki, maliny)
  • 1 opakowanie galaretki owocowej

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Dołóż mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżką.

2. Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj margaryną. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 25 minut. Odstaw do wystudzenia. 

3. Do rondelka wlej mleko i gotuj, dosypując do niego kaszę mannę. Cały czas mieszaj, żeby kaszka się nie przypaliła. Zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia. 

Reklama

4. Miękką margarynę zmiksuj z cukrem pudrem. Następnie partiami dodawaj przestudzoną kaszę mannę. Wbij do masy jajko i zmiksuj. 

5. Na wystudzony biszkopt wyłóż masę z kaszy manny. Równomiernie rozłóż owoce. Ciasto wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść. Lekko tężejącą zalej owoce na cieście i odstaw do całkowitego stężenia.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy