Bita śmietana bez... śmietany
Ciasta z owocami, musy, galaretki... Bita śmietana pasuje do wszystkich owocowych deserów. Ale nie każdy może sobie pozwolić na takie kulinarne szaleństwo. Wypróbujmy więc lżejsze wersje.
Osoby uczulone na laktozę mogą zrobić „bitą śmietanę” z mleczka kokosowego. Puszkę wstawiamy na noc do lodówki. Rano ostrożnie, żeby nie wstrząsnąć, otwieramy i odlewamy płyn z wierzchu (można go dodać do koktajlu).
W puszce zostanie gęstsza masa o konsystencji śmietany. Ubijamy ją z cukrem pudrem i gotowe.
Niby-śmietankową chmurkę do owocowego deseru zrobisz z serka naturalnego lub waniliowego. Do 200 g serka dosypujemy łyżkę mleka w proszku i ubijamy.
Oddzielamy białka od żółtek (możemy wykorzystać je do kruchego ciasta), a białka ubijamy na sztywno, dodajemy słodzik i dalej ubijamy, aż piana zrobi się lśniąca. Mieszamy z naturalnym jogurtem (2 białka na 150 g jogurtu). Pyszne, a kalorii niewiele!
Zobacz także: