Bita śmietana bez... śmietany
Ciasta z owocami, musy, galaretki... Bita śmietana pasuje do wszystkich owocowych deserów. Ale nie każdy może sobie pozwolić na takie kulinarne szaleństwo. Wypróbujmy więc lżejsze wersje.
Kokos dla alergików
Osoby uczulone na laktozę mogą zrobić „bitą śmietanę” z mleczka kokosowego. Puszkę wstawiamy na noc do lodówki. Rano ostrożnie, żeby nie wstrząsnąć, otwieramy i odlewamy płyn z wierzchu (można go dodać do koktajlu).
W puszce zostanie gęstsza masa o konsystencji śmietany. Ubijamy ją z cukrem pudrem i gotowe.
Serek – wapń dla kości
Niby-śmietankową chmurkę do owocowego deseru zrobisz z serka naturalnego lub waniliowego. Do 200 g serka dosypujemy łyżkę mleka w proszku i ubijamy.
Dietetyczne białko
Oddzielamy białka od żółtek (możemy wykorzystać je do kruchego ciasta), a białka ubijamy na sztywno, dodajemy słodzik i dalej ubijamy, aż piana zrobi się lśniąca. Mieszamy z naturalnym jogurtem (2 białka na 150 g jogurtu). Pyszne, a kalorii niewiele!
Zobacz także: